Sri Lanka: bakom Buddhas öra
7129
post-template-default,single,single-post,postid-7129,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-2.1.1,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,columns-4,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-19.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Sri Lanka: bakom Buddhas öra

Sri Lanka: bakom Buddhas öra

Nähärå, här finns också motgångar i paradiset. Häromdagen regnat exakt hela dagen t ex. Kombinera det med ett wifi segare än den värsta julkolan och fyra rastlösa själar så kan du säkert föreställa dig vår dag. Till slut tog vi oss dock in till “stan” Dikwella. Här fanns ungefär ingenting att hämta. Konstiga matbutiker, affärer med allt från plastiga leksaker till fejksmycken och resväskor och konstiga salvor. Överallt jobbar det 5-6 pers som följer efter en vart man än går. De säger inget – bara går efter en. Finns tillhands liksom. Den trippen slutade med att vi tog en tuktuk tillbaka till “vår” strand och hängde flera timmar på ett ställe med det passande namnet “Chill Out Lounge”. Käkade och spelade spel som fanns att låna på restaurangen. Vi försökte fråga lankeserna om vädret – skulle det sluta regna snart? – men de bara ryckte på axlarna och såg oförstående ut. Det regnar väl tills det slutar liksom. Antar att vädret är ganska oviktigt i ett land som Sri Lanka.

För några dagar sedan (två? tre?) gjorde vi en kulturell utflykt till det lokala templet och guidades runt av vår för dagen anlitade tuktuk-chaffis Sudath.

Sudath gjorde sitt bästa att förklara buddhismen med knagglig engelska som han bad om ursäkt för och förklarade berodde på att han tvingats sluta i skolan efter tsunamin. Han var då 12 år och hans pappa behövde hans hjälp med försörjningen efter att deras hem blivit jämnat med marken. 39 000 människor dog i tsunamin 2004 här i Sri Lanka. Att jämföra med siffran 8500 i Thailand. Det blir plågsamt verkligt när man går runt här. Vilken förödelse det måste ha varit.

Templet var en upplevelse, särskilt att det gick att gå upp i Buddhas huvud och kika ut bakom hans öra.

Tags:
No Comments

Post A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.