Att ge sig in i det här med genus
121
post-template-default,single,single-post,postid-121,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-2.1.1,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,columns-4,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-19.8,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Att ge sig in i det här med genus

Att ge sig in i det här med genus

Från början handlade det bara om att ta fina bilder – och det gör det ju såklart fortfarande. Men det har mer och mer kommit att handla om annat. Som att fånga ögonblicket – det perfekta i det operfekta. Ett annat syfte med mina bilder har sakta, sakta börjat växa fram i takt med insikten om bilders påverkan på vår uppfattning om livet och världen vi lever i. Vad vill jag förmedla med mina bilder – förutom en känsla? Jag vill förmedla alla människors lika värde. Genus är så fantastiskt spännande att läsa om och grotta ner sig i. Hur porträtteras kvinnor respektive män? Kanske såg du avsnittet av ”Alla är fotografer” som handlade om detta. Hur djupt rotade våra föreställningar kring vad som är kvinnligt och manligt är. Och det här går jag igång på ser ni. När jag måste tänka till som fan när jag ska fota, för att inte hamna i exakt samma fällor som man gjort i alla tider. Som att fota kvinnor uppifrån och helst från sidan för att de ska se små (underlägsna) och smala ut, medan en man oftast fotas lite underifrån (överlägsna) och rakt framifrån. Kvinnor porträtteras ofta med kåtblick, ett välplacerat finger i munnen (jamen visst är det så vi går runt i hemmet? Med ständig kåtblick och ett finger i mungipan? Herrejösses – Jimmy hade nog fan trott att jag fått en stroke och ringt 112 om jag hade gjort det.) och på det hela taget anspelas det för det mesta på sexighet och underlägsenhet. Det här är ju inga nyheter på nåt vis, men jag har blivit medveten om det på ett annat sätt sen jag började fota mer på allvar. Plötsligt har det blivit viktigt för mig att reflektera över vad mina bilder förmedlar. Vad vill jag förmedla? Vad kan jag stå för som person? Så jävla intressant detta och jag kommer fortsätta djupdyka i  ämnet för att utvecklas så mycket jag kan. Och så ska jag ha sjukt mycket roliga diskussioner i ämnet med mina härliga och fantastiska vänner. Framförallt med Lise. Hon är helt överjävvlig att prata genus och feminism med och jag blir så otroligt inspirerad av henne.

Jag har gjort ett urval av porträtt av människor som betyder oerhört mycket för mig. Porträtt som jag tycker förmedlar lugn, allvar, styrka och självklarhet. I den ordningen. Vad ser ni?

IMG_5367                IMG_5937

IMG_6005        IMG_6017

3 Comments
 • Angelica
  Posted at 07:09h, 31 mars Svara

  Fina foton på fina tjejer!

 • Lise
  Posted at 18:28h, 31 mars Svara

  Alltså bilden på Ida. <3

 • Lise
  Posted at 18:31h, 31 mars Svara

  Oj, men du skrev ju om mig också! Vad fint skrivet. Tack.
  Kampen fortsätter.

Post A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.